Behandelingen

Behandelingen

Wij werken met moderne apparatuur in onze praktijk. Bekijk hieronder onze toelichting per behandeling.

Tijdens de halfjaarlijkse controle wordt uw mond gecontroleerd op gaatjes en tandvleesaandoeningen. Ook tandstand, kaakpositie en slijmvliezen worden nagekeken. Om gaatjes tussen de kiezen op te merken en ‘onder het tandvlees’ te kunnen kijken, is het nodig dat we met voldoende regelmaat röntgenfoto’s maken.

Tijdens de controle wordt eventueel aanwezig tandsteen verwijderd, of wordt u doorverwezen naar een van onze preventieassistentes of onze mondhygieniste.

Als u een gebitsprothese draagt, raden we u aan om minimaal eens per jaar op controle te komen. Wij gaan na of de prothese nog goed past en of de mondslijmvliezen gezond zijn.

Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, kan de tandarts dit restaureren met een vulling. Als u dat wenst, werken we met lokale verdoving. We werken met tandkleurige (witte) vulmaterialen. Ondanks speciale aanbrengmethoden, kan de gevulde kies de eerste tijd wat koudgevoelig zijn.

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald.

Lees meer via Alles Over Het Gebit

Bron: KNMT / Alles over het gebit

De ruimte tussen de tandwortel en het bot/tandvlees (de pocket) kan ontstoken raken. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis. Om losstaande tanden te voorkomen, is het belangrijk dat er regelmatig pocketmetingen gedaan worden en aanvullende reiniging van het gebit plaatsvindt.

Als tanden ver naar voren of scheef staan, kan een behandeling met een beugel ervoor zorgen dat de tanden weer recht komen te staan. Ook wanneer er te weinig ruimte is in het gebit, of de tanden en kiezen niet goed op elkaar passen, kan een beugelbehandeling de oplossing zijn.

Een kroon is een ‘hoedje’ van porselein, dat over een beschadigde of sterk gevulde tand of kies wordt aangebracht.

De kroon bestaat uit één stuk en geeft stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon. Uw tandarts zorgt ervoor dat de kroon wordt aangepast aan de vorm en kleur van uw eigen tand of kies. Daardoor blijft uw gebit een natuurlijk geheel.

  

Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen.

Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan twee aangrenzende natuurlijke tanden, de pijlers. De brug overspant de ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet.

Een tweede mogelijkheid om een ontbrekende tand of kies te vervangen is een implantaat.

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroefje en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug of een klikgebit. Zie voor meer info, foto’s en video’s www.implanto.nl

Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meer wortelkanalen. Deze kanaal zijn gevuld met zenuwen. De zenuw kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. Omdat de wortelkanalen in verbinding staan met het bot kan een ontsteking in de zenuw zich uitbreiden naar het kaakbot. Tijdens een wortelkanaalbehandeling maken we de wortel van binnen schoon, waarna de kanalen worden opgevuld. Houd er rekening mee dat een kies met een wortelkanaalbehandeling brosser en zwakker is, waardoor deze eerder een kroon nodig heeft.

Veel uitgebreide informatie over het gebit en behandelingen kunt u vinden op: www.allesoverhetgebit.nl of www.ivorenkruis.nl (met duidelijke folders en video’s).